PRESENTACIÓ
El camí Natural de la Muga segueix el curs del Riu Muga i fa de connector entre diferents espais naturals, com ara l'Espai d'interès Natural (EIN) de l'Alta Garrotxa, l'EIN de les Salines, l'EIN Penya- segats de la Muga i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. S'hi pot accedir a peu, en bicicleta i a cavall. El recorregut, d'aproximadament 40 Km, uneix els Pirineus amb la Mediterrània i ens permet descobrir el bosc de ribera o practicar activitats com ara la pesca, el cicloturisme i el senderisme. Passa pels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella i Les Escaules, Pont de Molins, Cabanes, Peralada i Castelló d'Ampúries-Empuriabrava. Així mateix, el Camí Natural de la Muga ens permet connectar amb altres circuits, com són la xarxa de senders Itinerànnia, el GR-11, el GR-2, el GR-92, les rutes de bicicleta tot terreny (BTT) del centre de la Zona Salines-Bassegoda i el Camí de Sant Jaume.

LA MUGA, UN NOM FEMENÍ PER A UN RIU DE GÈNERE MASCULÍ

El nom Muga significa frontera. Frontera entre dos estats, entre dos comtats i entre dues regions. Aquest riu neix sota el pla de la Muga, a 1.186 m. d'altitud, i des de l'Hostal de la Muga constitueix durant uns 5,5 Km el límit fronterer francoespanyol. Entra a l'Empordà pel municipi d'Albanyà. Rep les aigües pluvials principalment del roc de Frausa, la serra de les Salines i la serra de l'Albera. En el primer tram del riu hi ha múltiples gorgues, les quals son un lloc idoni per pescar. Prop de Darnius trobem l'embassament de Boadella. La presa va ser construïda el 1969 i fa 60 m. d'altura des del llit del pantà. Embassa 62.000.000 m2 d'aigua, els quals reguen 10.000 ha de la fèrtil plana de l'Empordà. La Muga té diversos afluents. Prop de Peralada rep el Llobregat d'Empordà, que fa augmentar el cabal; i després de Vilanova de la Muga, el riu Manol. Desemboca al golf de Roses, després de 58 Km de curs, al terme municipal de Castelló d'Empúries, i fa de frontera natural entre Els Aiguamolls de l'Empordà i Ampuriabrava. Les avingudes d'aquest riu es coneixen amb el nom de Mugades.

MEDI NATURAL
Pel que fa a la diversitat biològica, cal dir que és un riu ple de vida. El poblen les espècies de riu català típiques, com ara els barbs i les truites, els crancs de riu (actualment domina la zona el cranc de riu americà, i l'autòcton gairebé ha desaparegut), les serps d'aigua, les salamandres, les granotes, els gripaus, etc. Destaca la presencia de la llúdria. A la desembocadura també hi podem trobar llisses, llobarros i anguiles. Al llarg del seu recorregut trobem una gran varietat d'habitats, des de boscos de ribera ben consolidats o boscos d'esclerofil·les fins a zones de vegetació arbustiva i herbàcia. Les ribes estan plenes de la vegetació de ribera com ara boscos de galeria de verns, salzes, àlbers, oms, i també de vegetació més pròpia dels sorrals fluvials intermitentment inundats. Aquest espai natural exerceix de connector de primer ordre entre l'interior i el litoral. Cal destacar que el curs fluvial presenta algunes zones molt ben conservades des del punt de vista natural.